زایمان طبیعی یا سزارین؟

زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟

بی شک یکی از پرسش های اساسی در دوران بارداری بر سر انتخاب نوع زایمان خواهد بود و قرار گیری بر سر دوراهی زایمان سزارین و زایمان طبیعی مادران را با چالش های بسیاری رو به رو خواهد کرد. همانطور که می دانید آنچه پزشکان برای نوع زایمان پیشنهاد می کنند؛ زایمان طبیعی است. گرچه این نوع زایمان از دیرباز به علت های گوناگون از جمله عدم نیاز به بستری و دوران نقاهت طولانی و برخی مسائل ایدئولوژیکی مورد استقبال مادران بوده است، اما به مرور زمان به دلیل کاهش درد حین زایمان سزارین و عدم نیاز به برش دهانه واژن تمایل بانوان به سمت این نوع زایمان بیشتر شده است. اما به راستی کدام نوع زایمان ارجح تر است؟ زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟

در ادامه این نوشتار با پرداختن به تمامی جوانب این دو زایمان، شما را در انتخاب نوع زایمان یاری خواهیم کرد. خواننده این نوشتار باشید؛

 

چرا از زایمان طبیعی هراس دارید؟

اغلب بانوان ترجیح می دهند برای زمان زایمان خود برنامه ای مشخص داشته باشند تا اینکه بخواهند استرس فراوانی را با صبر در تولد نوزادشان تحمل کنند. اما این نکته بسیار حائر اهمیت است که بدانید انتخاب هر کدام از نوع زایمان ها به معنای انجام قطعی آن ها نخواهد بود. بگذارید روشن تر بیان کنیم؛ اگر مادر زایمان سزارین را برای تولد نوزاد خود انتخاب کرده باشد ممکن است زمان مشخص شده برای زایمان به اشتباه تخمین زده شده و یا به دلایل مختلف به زایمان طبیعی نیاز پیدا کند، در این صورت حتی با داشتن برنامه ای مشخص در زایمان سزارین ممکن است زایمان شما به صورت طبیعی انجام شود.
از طرفی نیز ممکن است با وجود آمادگی برای زایمان طبیعی مادر به علت های مختلف قادر به انجام آن نباشد و مجبور شود به شکل سزارین نوزاد خود را به دنیا آورد. بنابراین می بینید که نباید به طور قطعی به نوع روش زایمان اطمینان داشته باشید.

 

اما آنچه زایمان طبیعی را دلهره آور می کند در چند مورد خلاصه می شود:

  • درد هنگام زایمان

در این باره باید بیان کنیم که اگر از درد های ناشی از زایمان طبیعی بیم دارید، می توانید قبل از اقدام به این زایمان درباره زایمان طبیعی بدون درد با پزشک خود صحبت کنید. در حال حاضر روش های بسیاری وجود دارد که مادران را قادر می سازد با وجود زایمان طبیعی درد بسیاری را تحمل نکنند.
ضمن اینکه مادران می توانند برای کاهش ترس و اضطراب خود با مادرانی که این نوع زایمان را تجربه کرده اند گفتگو داشته باشند.
به یاد داشته باشید انجام زایمان سزارین به معنای عدم بروز درد نیست. گرچه مادران حین زایمان به علت بیهوشی متوجه درد زایمان نخواهند شد، اما درد های اصلی در دوران نقاهت به سراغ آن ها خواهد آمد که باید به نسبت درد های زایمان طبیعی به مدت طولانی تری آن را تحمل کنند. اما همچنین باید عوارض زایمان سزارین را نیز در نظر داشته باشید.

  • پارگی واژن و بی اختیاری مدفوع

از دیگر ترس های بانوان برای انتخاب زایمان طبیعی بروز این دو عارضه است. در این باره باید بیان کنیم بعد از زایمان طبیعی ممکن است میزانی برش در ناحیه پرینه که حد فاصل بین دهانه واژن تا مقعد است ایجاد شود. اما این برش بعد از مدتی بهبود یافته و یا با بخیه ای کوچک بسته خواهد شد. استفاده از بخیه برای مواقعی خواهد بود که میزان پارگی بیش از حد نرمال باشد.
اما در ارتباط با بی اختیاری مدفوع گفتی است که شواهدی بر بروز این اختلال وجود نداشته و موردی از آن یافت نشده است. مادران توجه داشته باشند اگر برای اولین زایمان، زایمان سزارین را تجربه می کنند در زایمان های بعدی نمی توانند از زایمان طبیعی بهره مند شوند.

 

مقایسه زایمان طبیعی با زایمان سزارین

برای ادامه مطالب به طور کلی این دو زایمان مقایسه شده تا مادران بتوانند به راحتی در انتخاب نوع زایمان تصمیمی بگیرند. تا کنون مبحثی مقایسه ای که بتواند تمامی جوانب این دو زایمان با یکدیگر بررسی کند وجود نداشته است. اما می توان با مشاهده برخی مزایا، یک روش را بر دیگری ارجح دانست که در ادامه به آن ها می پردازیم:

  • میزان خونریزی  

میزان خونریزی در زایمان سزارین به مراتب کمتر از زایمان طبیعی است. البته اگر مادران به قصد زایمان طبیعی مراجعه کرده باشند، اما نیازمند زایمان سزارین شوند این مورد در آن ها بیشتر به چشم می خورد.
ابن نکته حائز اهمیت است که در صورت انجام اولین زایمان به شکل سزارین امکان خونریزی برای زایمان های بعدی بیشتر خواهد شد. لذا بانوان همانطور که در بالا اشاره شد در انتخاب نوع اولین زایمان بیشتر دقت داشته باشند.

  • مدت زمان بستری و دوران نقاهت

این مورد بر همه مادران روشن است که دوره نقاهت در زایمان سزارین بیش از زایمان طبیعی خواهد بود. چراکه وجود برش برای خارج کردن نوزاد نیازمند بخیه بوده و تا پایان بهبودی زمان زیادی را می طلبد.

  • بروز مشکلات تنفسی

آمار نشان می دهد که نوزادانی که به روش سزارین متولد می شوند به بستری شدن در بخش NICU یا مراقبت های ویژه احتیاج پیدا می کنند. دلیل این اتفاق این است که زمانی که کودک در شرف تولد قرار می گیرد مایع موجود در ریه ها تخلیه شده تا بتواند از شکم مادر خارج شود. اما در مورد زایمان سزارین این رخداد بدین شکل اتفاق نخواهد افتاد و ممکن است نوزاد با نارسایی تنفسی متولد شود. اغلب نوزادانی که زودتر از 39 هفته متولد می شوند دارای این مشکل خواهند بود.

 

سخن پایانی
شاید انتخاب زایمان طبیعی با توجه به نکاتی که اشاره شد هنوز برای مادران انتخاب سختی باشد، اما توجه به این نکات می تواند به میزان بالایی سلامت نوزاد را تضمین کند. ممکن است برخی مادران از خطرات احتمالی لحظه خروج نوزاد نیز بیم داشته باشند که راه حل این موضوع انتخاب بهترین متخصص زنان و زایمان است. اگر قصد زایمان طبیعی را دارید، توصیه می کنیم قبل از رسیدن وقت زایمان حتماً با بهترین متخصص زنان ملاقات کرده و اطمینان یابید که از مهارت و تجربه کافی برخوردار است.

 

منبع : سایت دکتر مژده نامداری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *